Van egy
hasznos tipped?

Led világítás infók

Led égő vagy led lámpa? Inkább fényforrásról beszélhetünk, ha a led világítás kerül szóba, mivel a hagyományos izzókkal ellentétben, a led nem izzik. De jó tudni pár dolgot róla!

Keret Led világítás infók

A led világítás és a wattok

Az emberek többsége ahhoz szokott, hogy a hagyományos izzóknál a teljesítményt a watt alapján határozza meg. Vagyis tudjuk, hogy egy 60 W-os körte izzó mekkora fényt ad egy 100 W-oshoz képest, és ennek megfelelően tudunk kalkulálni, amikor a lámpákba keresünk égőket. Csakhogy a led világítás épp attól jó, hogy kevesebb energiát igényel ugyanazon fényerő eléréséhez. Vagyis, kevesebb wattot használ. Innentől kezdve viszont nem lehet azt mondani, hogy a 60 W-os hagyományos körte izzó helyett egy 60 W-os led égő a megfelelő választás.

Akkor hogyan határozzuk meg, hogy milyen led fényforrásokra cseréljük le a régi világítást otthonunkban, irodánkban? Nagyon egyszerűen: a fényerő, azaz lumen alapján. Egy átlagos 3 W-os led spot 210 lm, ami kb. egy 35 W-os halogén izzó fényének felel meg.

A másik fontos tulajdonság a sugárzási szög. Egy átlagos halogén izzó esetében ez 38 fok, míg a led égőknél 60 és 120 fok között válogathatunk a termékekből. Vagyis a led világítás révén nagyobb területet és homogénebben tudunk megvilágítani.

A led világítás tényleg olyan hosszú élettartamú?

Az élettartam tekintetében érdemes tudni, hogy egy led égő 2000 óránként átlagosan 3%-ot veszít a fényerejéből. (Az emberi szem egyébként 10% fényvesztést képes érzékelni.)

Vagyis ha led világításban gondolkozunk, és a termék gyártó által garantált élettartama 30000 óra, a fényforrás addigra nagy valószínűséggel elveszti fényereje jelentős részét, és nem alkalmas már a világításra. Azonban átlagos napi használat mellett a led világítás akár 8-10 évig kifogástalanul üzemel, amivel jelentős összegeket lehet megtakarítani a villanyszámlán.

Weboldal címe: www.ledmix.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI HÁZTARTÁSI GÉP, ESZKÖZ TIPPEK

Okos döntés: az ágyazható kanapé

Okos döntés: az ágyazható kanapé

Amikor ágyazható kanapé vásárlásra adjuk a fejünket biztos, hogy a praktikus oldalát igyekszünk majd kiaknázni. Amellett, hogy az ilyen kanapé esztétikailag remekül mutat a nappalinkban, számtalan előnyével könnyítheti meg a mindennapjainkat is.

A motoros redőny előnyeiről

A motoros redőny előnyeiről

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy szerintük mik a motoros redőny előnyei a hagyományos modellel szemben, valószínűleg a kényelmes használatot és kezelhetőséget említenék elsőként a legtöbben. Való igaz, hogy sokkal könnyebb megnyomni egy gombot, mint gurtnival felhúzni és leengedni az árnyékolót, de a redőnymotorok adott esetben sokkal többet is nyújthatnak a puszta komfortnál.

Garázskapu - mekkorát, milyet, hogyan?

Garázskapu - mekkorát, milyet, hogyan?

A kertes ház nemcsak a lakóknak jelent extra kényelmet, hanem a család négykerekűjének is. A garázsban tartott autó kevésbé amortizálódik, nem veszít olyan gyorsan az értékéből, és pöccre indul a legnagyobb téli hidegben is. Ehhez azonban elengedhetetlen egy jó minőségű garázskapu is, mely egyszerre esztétikus és praktikus, miközben a ház és a kocsi biztonságát is szavatolja.

Lobogjon a tűz!

Lobogjon a tűz!

Amennyiben otthonunk adottságai megengedik, mindenképp érdemes eljátszani a kandalló építés gondolatával. Napjainkban már nem pusztán esztétikai értékkel bír ez a fűtőberendezés, sőt: adott körülmények között akár egy kandalló is kimondottan gazdaságos megoldást jelenthet egy konvektorral szemben.

Megmentettük a falu templomát!

Megmentettük a falu templomát!

Aprócska dunántúli szülőfalumban 2012-ben választottak polgármesterré. Nem akartam én politikus lenni, csak valahogy így alakult… de hagyjuk is, ez egy másik történet. Szegény kis település a miénk, mit szépítsem. Munka nem nagyon akad, van viszont kocsma, posta, iskola és egy templom. Utóbbi a falu dísze - vagyis volt valaha, mert 5 éve még az összedőlés határán egyensúlyozott.