Van egy
hasznos tipped?

Led világítás infók

Led égő vagy led lámpa? Inkább fényforrásról beszélhetünk, ha a led világítás kerül szóba, mivel a hagyományos izzókkal ellentétben, a led nem izzik. De jó tudni pár dolgot róla!

Keret Led világítás infók

A led világítás és a wattok

Az emberek többsége ahhoz szokott, hogy a hagyományos izzóknál a teljesítményt a watt alapján határozza meg. Vagyis tudjuk, hogy egy 60 W-os körte izzó mekkora fényt ad egy 100 W-oshoz képest, és ennek megfelelően tudunk kalkulálni, amikor a lámpákba keresünk égőket. Csakhogy a led világítás épp attól jó, hogy kevesebb energiát igényel ugyanazon fényerő eléréséhez. Vagyis, kevesebb wattot használ. Innentől kezdve viszont nem lehet azt mondani, hogy a 60 W-os hagyományos körte izzó helyett egy 60 W-os led égő a megfelelő választás.

Akkor hogyan határozzuk meg, hogy milyen led fényforrásokra cseréljük le a régi világítást otthonunkban, irodánkban? Nagyon egyszerűen: a fényerő, azaz lumen alapján. Egy átlagos 3 W-os led spot 210 lm, ami kb. egy 35 W-os halogén izzó fényének felel meg.

A másik fontos tulajdonság a sugárzási szög. Egy átlagos halogén izzó esetében ez 38 fok, míg a led égőknél 60 és 120 fok között válogathatunk a termékekből. Vagyis a led világítás révén nagyobb területet és homogénebben tudunk megvilágítani.

A led világítás tényleg olyan hosszú élettartamú?

Az élettartam tekintetében érdemes tudni, hogy egy led égő 2000 óránként átlagosan 3%-ot veszít a fényerejéből. (Az emberi szem egyébként 10% fényvesztést képes érzékelni.)

Vagyis ha led világításban gondolkozunk, és a termék gyártó által garantált élettartama 30000 óra, a fényforrás addigra nagy valószínűséggel elveszti fényereje jelentős részét, és nem alkalmas már a világításra. Azonban átlagos napi használat mellett a led világítás akár 8-10 évig kifogástalanul üzemel, amivel jelentős összegeket lehet megtakarítani a villanyszámlán.

Weboldal címe: www.ledmix.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI HÁZTARTÁSI GÉP, ESZKÖZ TIPPEK

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

A kéz a kézben járó környezetvédelem és energiatakarékosság ma már tendenciának számít. Jó példa erre, hogy egyre többen választják a megújuló energiaforrással összekapcsolt Nobo fűtőpanelt

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A jó alvást illetően az időtartam mellett a fekhely minősége is számít. Legyen az egy komfortos ágy a család kétlábú tagjainak, vagy egy kényelmes kutyafekhely a blökinek, ezen nem érdemes spórolni.

Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben

A meseszép színekkel megörvendeztető ősz nemcsak a gyönyörű látvánnyal, hanem némi kerti munkával is ellát minket – ezeket mutatjuk be a zöldhulladék elszállítástól a talajjavításig.

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Ha gondolunk a világításra, a kültéri lámpák fényében sötétedés után is csodálhatjuk a sövénykerítést, a zöld növényszigeteket, és minőségi időt tölthetünk a szabadban.

Az otthon melege kényelmet és nyugalmat ad

Az otthon melege kényelmet és nyugalmat ad

Az otthon melege mindenkinek mást és mást jelent. Kandalló építéssel például egyszerre vihet meghittséget, hangulatos látványt és megfelelő fűtést a négy fal közé.